PACK UP YOUR TROUBELS AND GO

Door Pack up your troubels

Act boeken

Theatervoorstelling over de muziek uit de Groote Oorlog

“De Groote Oorlog” heeft aan ca. 10 miljoen mensen het leven gekost en zorgde voor enorme verwoestingen in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Velen dachten dat de oorlog niet lang zou duren en dat ze weer snel thuis zouden zijn. Maar ze wisten niet dat het een oorlog van 4 jaar zou worden. De soldaten kregen het hard te verduren. Nieuwe wapens werden gebruikt (o.a. de mitrailleur, gifgassen, tanks,...). Ook vliegtuigen en onderzeeërs werden ingezet. Voor de frontsoldaten was er niet alleen de bloedige strijd tegen de vijandelijke troepen, maar woedde er ook een afgrijselijk gevecht tegen koude, het water, de ratten en ander ongedierte. Het was een echte uitputtingsoorlog...

De wapenstilstand op 11 november 1918 betekende het einde van de oorlog. Deze historische dag wordt na meer dan 90 jaar nog jaarlijks herdacht. De vele monumenten: o.a. de Menenpoort te Ieper, de IJzertoren te Diksmuide, de vele soldatenkerkhoven in de Westhoek,... blijven ons herinneren aan deze donkere periode uit onze geschiedenis.

In dit avondvullend programma krijgt u een afwisseling van kleine verhalen, leuke anekdotes, fragmenten uit brieven,... enz.


Uw publiek zal de theaterzaal absoluut niet met een slecht gevoel verlaten, integendeel! ‘Pack Up Your Troubles And Smile’ wil niet focussen op de gruwelijke schaduwzijde van de oorlog, maar wil veeleer aandacht schenken aan het kleine straaltje zon dat toen bij de soldaten ongetwijfeld ook aanwezig was. Ook in oorlogstijd was er immers vertier en amusement. Voor veel soldaten was muziek een manier om de oorlog even te vergeten. Heel wat van deze oorlogsliederen behoren immers - al zou je het misschien niet denken - tot ons collectief geheugen!

De melodieën van destijds klinken op vandaag nog steeds bekend in de oren: denk maar aan: Ma P'tit Mimi, Over There, It's A Long Way To Tipperary, Mademoiselle From Armentieres, Viens Poupoule,...

De uitvoerders zijn allen gekleed in authentieke soldatenkostuums, koppel dit aan de mooie muziek en een ondersteunende projectie en u bent zeker van een tevreden publiek.